Data-analyse

Data-analyse: je kunt tegenwoordig niet meer zonder. Als je niet weet waar je staat, is de koers lastig te bepalen. De meeste bedrijven hebben hun financiën aardig op orde. Echter, vaak moet de administratie de balans nog handmatig opmaken en krijg je in week 2 van deze maand pas de cijfers van vorige maand. Je loopt dus achter, terwijl dit helemaal niet nodig is! Ik kan een dashboard voor je maken waarbij je real-time inzicht hebt in deze cijfers. Daarnaast scheelt het op termijn ook weer werk voor de afdeling die de cijfers maakt. Het dashboard wordt namelijk gebouwd vanuit een business oogpunt in plaats van een IT oogpunt. Dit doe ik met behulp van Microsoft Power BI.

Microsoft Power BI

Ik ben een Power BI specialist. In mijn ogen is dit 1 van de beste oplossingen voor MKB bedrijven. Power BI is onderdeel van Office 365. Een platform waar we straks niet meer omheen kunnen en waar elk (MKB) bedrijf vroeg of laat gebruik van zal maken. Power BI is een krachtige analysetool die databases samen kan voegen om zo jouw eigen datamodel te maken. Als je handig bent in Excel, kan je het werken met Power BI zeker leren. Dat vind ik belangrijk. Ik kan het dashboard alleen voor je bouwen, maar ik kan dit ook samen met 1 van jouw medewerkers doen, die jij wilt opleiden om dit soort tools te beheren. Een ander voordeel van Power BI is dat de initiële investering laag is. Starten is namelijk gratis! Uiteindelijk betaal je voor elke gebruiker die inzicht moet hebben in het dashboard. De kosten hiervan bedragen €8,40 per maand per gebruiker. Je hebt dan een Power BI Pro licentie. Eventueel kan ik deze via mijn partner Link-It voor jou regelen. De licentiekosten blijven hetzelfde. Vergeleken met andere Business Intelligence software is dit goedkoop te noemen, zeker omdat het aantal dashboards onbeperkt is.

Een live voorbeeld

Wil je graag weten hoe zo een dashboard er uit ziet? Dat kun je hieronder zien! In 1 oogopslag zie je wie zijn doelen haalt (groen) en wie niet (rood) op het gebied van productiviteit en omzet. Klik gerust maar wat aan om de kracht van deze software te ontdekken. Het dashboard is in te zetten op jouw eigen ERP of CRM systeem. De data wordt ieder uur ververst en zo heb je bijna live inzicht in wat er met jouw onderneming gebeurt!

NB. Het kan helaas zo zijn dat de weergave hieronder op mobiel en tablet minder goed overkomt. Hiervoor heeft Power BI een speciale app voor. Door het gebruik van de app heb je een betere weergave dan het voorbeeld op mijn site.

Voordelen van data-analyse

De mogelijke onderwerpen voor data-analyse zijn eindeloos, zo lang er maar betrouwbare data is. “Garbage in, garbage out” wordt in de IT-wereld vaak gezegd. Vrij vertaald: als je database een zooitje is en iedereen vult zomaar iets in, is de output een onbetrouwbaar dashboard. Aan de slag gaan met data-analyse heeft 2 belangrijke voordelen. Natuurlijk het extra inzicht dat je krijgt, maar ook zeker je datakwaliteit. Het is namelijk essentieel dat data op een goede wijze ingevuld wordt. Eigenlijk optimaliseer je dus meteen je bedrijfsproces. Bij veel van mijn klanten heeft dit geresulteerd in een procescontrolepagina. Denk aan de controle of elke contactpersoon een mailadres heeft, hoeveel verkoopkansen er nog open staan of welke projecten er stil staan.

Mogelijkheden dashboards

Een dashboard is te maken voor vrijwel elke afdeling en elk onderwerp binnen jouw bedrijf. Neem als voorbeeld de afdeling personeelszaken. Een hoop verschillende vragen kunnen beantwoord worden met behulp van een dashboard:

 • Hoeveel sollicitanten waren er voor een functie en hoeveel sollicitanten zijn daadwerkelijk op gesprek gekomen?
 • Hoe ziet het ziekteverzuim eruit?
 • Wat is het gemiddelde profiel van jouw medewerkers op basis van leeftijd, geslacht en opleidingsniveau?
 • Wat is de salarisontwikkeling per medewerker?
 • Wat zijn de scores van het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)?

Dashboards kunnen gedeeld worden met andere medewerkers, bijvoorbeeld met teamleiders. In dit geval kan je bepaalde informatie afschermen. Een teamleider ziet bijvoorbeeld enkel de gegevens van zijn eigen team en niet die van de hele organisatie.

Kosten van data-analyse en een dashboard

Ook voor data-analyse en het bouwen van een dashboard is mijn vaste tarief van €110,- per uur leidend. Per maand factureer ik mijn werkelijk gemaakte uren. Aangezien data-analyse en dashboards bouwen zeer specifiek is, is er geen standaard urenindicatie. Aantal benodigde uren is onder andere afhankelijk van wat je wensen precies zijn en welke software je gebruikt. Het beste is om samen een vrijblijvend bakje koffie te drinken, zodat ik een idee kan krijgen van jouw behoeften en een voorstel op maat kan maken. Neem hier contact met me op. Of vul onderstaand formulier in:

  Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

  Live voorbeeld

  Hieronder zie je geen stilstaand plaatje, maar een live integratie van Power BI op mijn website. Zo kun je zien wat data analyse voor jouw onderneming kan betekenen.  Klik gerust wat aan om een idee te krijgen wat je kunt verwachten van een dashboard. Als je op de pijltjes rechts onderin klikt, krijg je een volledige scherm weergave.

  Call Now Button