Lean training

Lean betekent vrij vertaald: zo slank mogelijk. Ofwel, een zo slank mogelijk proces creëren. Wat is dat dan precies? Dat kan ik het beste uitleggen in een Lean training. Maar het belangrijkste uitgangspunt kan ik je alvast verklappen: Lean gaat vooral om waarde en verspilling. Als je kunt inzien wat van waarde is binnen je bedrijf en wat verspilling is, heb je de belangrijkste stap al gezet. Klinkt dit nog steeds een beetje vaag? Dan bel ik je graag even op om meer uitleg te geven!

Neem contact op voor meer informatie over Lean

Inhoud training

 

Inhoud

Ik behandel de basisprincipes van lean. Jouw medewerkers weten aan het einde van de dag wat Lean is en leren vooral te denken in waarde en verspilling. Hiermee probeer ik vooral te richten op hun eigen werkzaamheden. Wanneer voegen ze nu daadwerkelijk waarde toe? Tevens pas ik iedere training persoonlijk aan op het bedrijf waar ik werk.

Duur training & aantal personen

Binnen 4 uur weten jouw medewerkers alles over Lean. De training kan gegeven worden in groepen van 3 tot ongeveer 12 personen. Maatwerk is mogelijk.

Kosten training

Een training kost €1500,- per keer. Dit is een all-in prijs per keer. Geen extra kosten voor reistijd. Wel zo overzichtelijk. Een certificaat per medewerker is mogelijk.

Lean in het kort

De basis

Stel je voor dat je een nieuwe bank gaat kopen. In de meubelwinkel moet je verschillende keuzes maken: welke opstelling en welke stof wil je? Na wat onderhandeling over de prijs kom je er helemaal uit met de verkoper. Maar dan hoor je de levertijd en schrik je: 10 tot 14 weken! Aan de andere kant sta je er ook niet helemaal van te kijken, want je weet dat dit “normaal” is als je een bank koopt.  Nu is de vraag: hoeveel tijd zijn ze daadwerkelijk met de productie van jouw bank bezig? Misschien zijn ze hier maar 3 dagen mee bezig: op maat zagen van hout, in elkaar zetten, lakken, stofferen, impregneren en de bank is klaar.

Allemaal voorbeelden van “groene” stappen die waarde toevoegen aan het product. Maar als ze slechts 3 productiedagen nodig hebben, waarom is de levertijd dan zo lang? Dat is nu precies het frustrerende. In veel processen zitten ongelooflijk veel “rode” stappen die geen waarde toevoegen aan het product. Denk hierbij aan transport, wachten op materiaal, iets foutief in elkaar zetten, niet de juiste spullen hebben, et cetera. Dat kan beter! Wist je dat je als bedrijf vaak maar 25% van de tijd direct waarde aan het toevoegen bent voor je klant?

%

is waardevol

%

is verspilling

Bekijk een voorproefje

De vraag is natuurlijk welke stappen precies “rood” en “groen” zijn. Ik leer jou en je medewerkers deze basisbegrippen en nog enkele andere vaardigheden om deze vraag te kunnen beantwoorden voor jullie eigen bedrijf of afdeling. In een training van ongeveer 4 uur leer ik wat de theorie inhoudt. Uiteindelijk gaat het er om dat de medewerkers inzien wat ze dagelijks doen. In de training gaat iedereen dan ook direct aan de slag met hun eigen processen. Als je kunt herkennen waar de verspilling zit, kan je er vervolgens ook iets mee doen.

 Interesse in de inhoud van mijn training? Ik geef je alvast wat slides zodat je kunt zien waar de training over gaat!

Meer dan alleen leantraining!

Het liefste geef ik niet alleen een Lean training, maar combineer ik dit met een verbetertraject. Hierbij is de training een kick-off voor een verandering in een team. Samen met de leidinggevende van het team breng ik de “rode” stappen in kaart. Na een korte analyse kom ik zo snel mogelijk met concrete, haalbare doelen die in een half jaar te bereiken zijn. Om het behapbaar te maken voor het team, worden deze doelen vaak opgeknipt, waarbij het team elke maand iets concreets moet opleveren. Dit zit dan weer tegen het Scrum gedachtegoed aan. Niet zo gek, want Lean en Scrum hebben veel overeenkomsten. Het belangrijkste doel is dat er concreet gewerkt wordt aan het elimineren van verspillingen in het proces, zodat er meer efficiëntie behaald wordt. Dit resulteert uiteindelijk in een tevreden klant, meer marge en een goede teamspirit. Ik probeer het namelijk leuk te maken om verspillingen uit het proces te halen!

Interesse?

Neem dan vrijblijvend contact met op. Ik geef je graag wat meer uitleg over Lean of over een ander onderwerp.

Call Now Button