Wat is Scrum precies? Is Agile iets anders dan Scrum? Is Lean niet precies hetzelfde? Wat is een Scrum Master en wat is een Product Owner? Zomaar enkele vragen die bij je kunnen opkomen als je voor het eerst over Scrum leest en hoort. Hieronder licht ik, als echte Scrum Master, alvast een tipje van de sluier op over deze onderwerpen. Heb jij direct interesse in een Scrum training? Neem dan hier contact met me op.
Agile, Lean & Scrum
In de basis komen Agile en Lean op hetzelfde neer. Agile betekent wendbaar en Lean betekent slank. Sommige zaken worden net wat anders benaderd, maar bij beide streef je naar een proces dat zo kort en efficiënt mogelijk verloopt. Wat is Scrum dan precies?
Scrum is een term uit het American Football. Simpel gezegd ligt de bal in het midden tussen de 2 teams, die tegen elkaar aan duwen tot ze de bal hebben. Dit lijkt niet zo moeilijk, maar om hierbij als winnaar uit de bus te komen, is een goede samenwerking in het team essentieel. De voorste rij spelers moet ondersteund worden door alle rijen erachter om zoveel mogelijk voorwaartse kracht te generen. Vertaald naar het bedrijfsleven is Scrum een methodiek die je team efficiënt laat werken en er voor zorgt dat er elke maand iets productiefs wordt opgeleverd.
Inhoud van de training
Tijdens de training leer ik jouw team de basis van Scrum. Ik leg uit waar het gedachtegoed vandaan komt en wat het Scrum Framework inhoudt. De belangrijkste rollen binnen het Framework zijn Scrum Master en Product Owner. De Scrum Master moet ervoor zorgen dat het hele team de werkmethodiek volgt en dat ze dit ongestoord kunnen doen. De Product Owner is eindverantwoordelijk richting de klant en beslist samen met het zogeheten Development Team wat de output voor de komende maand wordt. Iedere maand heeft het team dus een doel, wat moet resulteren in een werkend (deel)product. Het team moet ook elke maand opleveren aan de Stakeholders. In de Scrum training behandel ik wat de rollen precies inhouden in de praktijk. Mijn training duurt 4 uur en kost €1.500 voor een teamgrootte van 4 tot 12 personen.
Waarom een Scrum training organiseren?
De aanleiding om met Scrum te starten, is vaak de constatering dat een afdeling binnen jouw bedrijf het niet zo makkelijk vindt om producten of diensten te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een IT-afdeling die nieuwe software voor jou moet creëren, maar waarbij het maar niet lukt om elkaar voor 100% te begrijpen. Traditioneel kom je hier vaak pas achter bij een vooroplevering. Dan is er al een hoop tijd en geld verspild! Bij de Scrum methodiek zit je vaker samen en worden er tussenproducten opgeleverd. Zo kun je makkelijker bijsturen en heb je uiteindelijk het product dat je echt wilt hebben. Deze methodiek is zeker niet alleen voor een IT-afdeling, maar bijvoorbeeld ook voor productontwikkeling, communicatie, marketing en personeelszaken.
Persoonlijk geloof ik minder in dure, persoonlijke trainingen die je individueel afrondt. Mijn Scrum training volg je juist in teamverband en kun je zien als een kick-off van de verandering voor het team. Daarna begint het echte werk pas!
Een Scrum traject
Scrum is alleen goed te leren als de verschillende Scrum rollen goed ingebakken zijn in jouw team en organisatie. Daarom adviseer ik om niet alleen de training te volgen, maar de training als start te zien van een verandertraject. Zo’n traject bestaat uit een intake, een training en ongeveer 8 bezoekmomenten van gemiddeld 3 uur. In deze bezoekmomenten help ik om de rollen duidelijk te maken en om alle facetten van Scrum te leren. Denk hierbij aan het maken en bijhouden van een Product Backlog en aan het opzetten van de eerste Scrum planning. Ken je deze termen nog niet allemaal? Dat is begrijpelijk, want daar is de training ook voor bedoeld! De kosten voor een volledig traject bedragen ongeveer €6.000,- Neem hier contact met me op voor een vrijblijvend gesprek over een Scrum training of traject. Of vul onderstaand formulier in:
Recente reacties